آیا امکان استفاده از 2 پاور برای کامپیوتر وجود دارد؟
به گزارش وبلاگ ماشا، با توجه به اینکه نوترین پردازنده ها و کارت گرافیک ها انرژی بسیار زیادی را مصرف می نمایند، شاید به این فکر افتاده باشید که به جای خرید یک پاور بسیار بهتر، از یک پاور معمولی نو در کنار پاور قدیمی کامپیوتر خود بهره ببرید. اما آیا اصلا چنین چیزی ممکن است؟ در ادامه به این موضوع می پردازیم.

علت استفاده از دو پاور
همین ابتدا باید خاطرنشان کنیم ما در خصوص سیستم هایی حرف نمی زنیم که از دو پاور بهره می برند ولی فقط یکی از آن ها مورد استفاده قرار می گیرد. در سرورها معمولا شاهد عملی شدن چنین رویکردی هستیم که برای جلوگیری از خاموشی های بی موقع، دو پاور استفاده می گردد. در چنین شرایطی اگر به هر علتی یک پاور از کار بیفتد، خیلی سریع پاور دوم به جای آن وارد عمل می گردد.
این مطلب به طور معین در خصوص امکان پذیر بودن یا نبودن فعالیت همزمان دو پاور در کامپیوتر است. برای افرادی که احتمالا در پی عملی کردن چنین معینه ای هستند، می توانیم دو علت اصلی مطرح کنیم.
اول از همه باید به سیستم هایی اشاره کنیم که به علت مصرف انرژی بسیار زیاد، یک پاور به هیچ عنوان نمی تواند انرژی مورداحتیاج را تامین کند. مثلا سیستم های مختص استخراج رمز ارزها که از چند کارت گرافیک استفاده می نمایند، طبیعتا فقط یک پاور نمی تواند انرژی مورد احتیاج را تامین کند. در این شرایط یک پاور باید انرژی کارت گرافیک ها را ارائه دهد و یک پاور دیگر انرژی باقی قطعات را تامین کند.
از سوی دیگر باید به بحث بودجه کاربران هم اشاره کنیم. اگر همین حالا هم سیستم شما از پاور مناسب و بدون مسئله ای بهره می برد، طبیعتا دوست ندارید به علت ارتقای کارت گرافیک یا پردازنده آن را کنار بگذارید. بنابراین در این شرایط با خرید یک پاور ارزان و قرار دادن آن در کنار پاور فعلی کامپیوتر خود، می توانید به طور قابل توجهی در هزینه ها صرفه جویی کنید.
معایب
اما اگر چنین کاری امکان پذیر است، چرا پس بسیاری از کاربران برای سیستم خود از دو پاور استفاده نمی نمایند؟ در رابطه با معایب بهره گیری از این روش می توانیم به موارد زیادی اشاره کنیم. اول از همه باید خاطرنشان کنیم که کامپیوترهای دسکتاپ برای استفاده از دو پاور طراحی و ساخته نشده اند. مادربرد در اصل برای تامین انرژی از فقط یک پاور طراحی شده و به همین خاطر به منظور استفاده از دو پاور، باید از راه چارههایی استفاده کنید تا بتوانید این محدودیت را دور بزنید.
در کنار محدودیت های فنی، باید به محدودیت های مربوط به فضای کیس هم اشاره کنیم. اگر در پی استفاده از پاور ثانویه هستید، می خواهید آن را در کجا قرار دهید؟ کیس های کامپیوتر برای میزبانی از فقط یک پاور طراحی شده اند. اما در این میان می توانید کیس های مختص سیستم های بسیار حرفه ای را بخرید که فضای کافی برای دو پاور ارائه می دهند. اما برای کاربرانی که در پی صرفه جویی در هزینه ها هستند، چنین راه چارهی جواب نمی دهد. زیرا اگر بودجه کافی برای خرید چنین کیس گران قیمتی دارید، پس بهتر است یک پاور بسیار قدرتمندتر برای سیستم خود بخرید تا دیگر احتیاجی به بهره گیری از پاور دوگانه نداشته باشید.
بنابراین در صورتیکه که نمی خواهید یک کیس غول پیکر برای پاور دوگانه بخرید، در نهایت باید پاور را در جایی قرار دهید که این یعنی سیستم شما از نظر ظاهری طراحی جذابی نخواهد داشت و در برترین حالت یک راه چاره موقتی محسوب می گردد.
چگونه کار می نماید؟
حالا با وجود تمام این شرایط، فرض می کنیم تمام این محدودیت ها را پذیرفته اید و در نهایت می خواهید چنین کاری را انجام دهید. اما دو پاور در کنار یکدیگر چگونه کار می نمایند؟ همانطور که کمی بالاتر گفتیم، مادربردها در هر زمان می توانند یک پاور را کنترل نمایند. چنین کاری به وسیله کانکتور ATX انجام می گردد که در بیشتر مادربردها به شکل یک پورت 24 پین است. بنابراین حتی اگر پاور ثانویه را به کارت گرافیک وصل کنید، بدون دریافت سیگنال مناسب کار نخواهد کرد.
سال ها قبل، افراد فنی و خوره های تکنولوژی با استفاده از گیره های کاغذی یا سیم لحیم شده برای برقراری ارتباط بین پین های کانکتور ATX استفاده می کردند تا به پاور سیگنال روشن شدن ارائه گردد. سپس با استفاده از کلید پاور که در پشت آن قرار داشت یا سوییچ روی پریز، خاموش و روشن کردن آن را کنترل می کردند. استفاده از این روش کمی ظرافت می طلبید زیرا هر دو پاور باید به طور همزمان روشن می شدند و در غیر این صورت خطر ناپایداری سیستم یا خرابی وجود داشت. حتی با وجود دقت زیاد این افراد، گاهی اوقات پاور ثانویه خاموش می شد یا در فعالیت با مشکل روبرو می شد.
روش مبتنی بر گیره کاغذی خطرناک و غیرقابل اعتماد بود و امروزه کاملا غیرضروری است. دو راه اصلی برای استفاده از این روش وجود دارد. اولین روش استفاده از تستر پاور برای روشن کردن پاور و روشن نگه داشتن آن است. با این حال تمام تسترها نمی توانند پاور را برای همواره روشن نگه دارند و بعد از گذشت زمان معینی، بعضی از آن ها پاور را خاموش می نمایند. بنابراین این راه چاره مناسب تمام کاربران هوادار استفاده از دو پاور نیست.
اما یکی از راه چارههای بهتر، استفاده از آداپتورهای ATX برای اتصال به دو پاور است. این رابط به مادربرد شما اجازه می دهد که به طور همزمان به دو پاور وصل گردد و آن ها را کنترل کند. البته در نقد و آنالیز های انجام شده از این رابط ها، بعضی اعلام نموده اند که احتمال ذوب شدن و حتی آتش گرفتن وجود دارد و بنابراین باید این موضوع را هم در نظر بگیرید.
از طرف دیگر، باید به بردهای تجمیع نماینده توان دو پاور اشاره کنیم که کنترل هر دو پاور را برای مادربرد امکان پذیر می نماید و خود برد هم با هیچ حرارت اضافه ای روبرو نمی گردد. بنابراین استفاده از این برد ها ریسک کمتری دارد و راحت ترین و برترین راه چاره برای استفاده همزمان از دو پاور کامپیوتر است.
در نهایت بهتر است این کار را انجام ندهید
اگرچه استفاده همزمان از دو پاور می تواند مزایای مختلفی داشته باشد، اما در کل انجام این کار را توصیه نمی کنیم. خوشبختانه پاور های قدرتمند نسبت به قطعاتی مانند پردازنده و کارت گرافیک قیمت بسیار پایین تری دارند و به همین علت با استفاده از یک پاور قدرتمند، از دردسرهای احتمالی استفاده همزمان از دو پاور خلاص می شوید.
منبع: How To Geek
منبع: دیجیکالا مگ